Blodcentralen, lite kortfattat

Nu tänkte jag förklara lite förenklat vad det är jag egentligen jobbar med. Det är inte många som egentligen vet vad det innebär att jobba på en blodcentral.  "Ja, du jobbar ju med blod".. det är ju iof sant men man skulle kunna gå lite djupare in på ämnet än så. Mitt jobb skulle kunna delas upp i 6 "stationer"/labb. Jag är placerad på ett av labben per dag.

1. Blodgrupperingslabb: Som det låter. Jag tar reda på vad patienter, blodgivare och gravida kvinnor har för blodgrupp med hjälp av olika tester och reagens. Man kan vara av grupp A, B, 0 eller AB. Man tar även hänsyn till folks Rh grupp. Dvs Rh+ eller Rh-. Blodgruppen måste man veta när man ska transfundera en patient.






2. Antikroppslabb: I vår plasma kan det finnas antikroppar som är riktade mot olika strukturer på blodkropparna. Normalt har man sk. naturliga antikroppar som är riktade mot de antigen man själv saknar; är man av blodgrupp A så har man antikroppar mot B och tvärt om. Blodgrupp 0 har antikroppar mot A och B. AB har inga naturligt förekommande antikroppar.
Man kan även bilda antikroppar mot ett stort antal andra strukturer som finns på de röda blodkropparna tex. Rh, Kell, Fy(a), Jk(a) osv.. På antkroppslabbet undersöks bland annat, med många olika metoder, om patienten har bildat antikroppar mot någon sådan struktur (antigen). För om patienten har antikroppar och får blod som innehåller det antigenet de är riktade mot kan patienten få en HTR (hemolytisk transfusions reaktion) som innebär att blodkropparna hemolyserar. Patienten kan i värsta fall dö. Andra analyser som utförs på detta labb är fenotypning, DAT (Direkt antiglobulintest / fd Coombs test), heparin/PF-4 antikroppar, titrering av antikroppar hos immuniserade gravida kvinnor och transfusionsreaktionsutredningar. 



3. Akutlabb: Till akutlabb ringer avdelningarna på sjukhuset när de vill beställa blod. Akutlabbet är öppet dygnet runt för akuta situationer. För att en patient ska kunna få blod måste den vara blodgrupperad. Det görs antingen på blodgrupperingslabb dagtid, eller med en akut metod på akutlabb jourtid. Patienten måste även ha ett giltigt BAS-test (Blodgrupp Antikropp Screen - test). I ett sådant test undersöker man patientens blodgrupp en ytterligare gång för att försäkra sig om att det är rätt patient  får blodet, och att patienten blodgrupperades rätt första gången. Testet innefattar även en screen som är en undersökning om patienten har någon betydande antikropp. Om patienten skulle ha en antikropp måste vi på blodcentralen ge ut blod som inte innehåller det antigenet som antikroppen är riktad emot. För att ta reda på vilket blod som passar gör vi ett sk MG-test (Mottagar-Givar test) då vi testar blodpåsens innehåll mot patientens plasma.

Till operationssalarna skickar vi sedan blodet i en rörpost som går i taket och i väggarna genom delar av sjukhuset. De andra avdelningarna på sjukhuset kommer och hämtar blodet hos oss.



4. Komponentberedning/MAF: Här delar vi upp blodet efter det har tappats från en blodgivare. Blodet centrifugeras och delas upp i erytrocyter(röda blodkroppar), plasma (vita blodkroppar, komplementfaktorer och proteiner) och trombocyter. Det gör vi med runt 300-600 påsar/vecka.

5. Trombocytframställning/Orbisac: Trombocyter från 5 olika blodgivare poolas samman. Trombocyterna ska sedan slammas i en näringslösning och vaggas upp. Jag tar prover på dessa koncentrat då antal tombocyter i varje påse räknas och även antalet leukocyter. Trombocytkoncentratet bestrålas för att hindra leukocyterna att fortsätta dela sig.

6. Plasmaförsäljning/Octapharma: Den plasma som inte är lämplig att ge till en patient (tex. ej filtrerad eller kvinnlig plasma) säljer vi till läkemedelsföretag. Min uppgift är då att registrera alla plasmaampuller i datorn och packa dessa i boxar.


Kommentarer
Postat av: Vanja

Hello Hanna!

Va kul att du har skapat en blogg , jag brukar kika in ibland, ser klart avancerat ut ditt jobb och inget för peckelmagar :-)

Sköt om sig!

Kram Vanja

2009-01-28 @ 13:52:48
Postat av: Lucía

Hej Hanna! Vad bra att du förklara vad du gör i blodcentralen. Jag har också läst BMA, men i Chile och detta var precis vad jag behövde veta. Jag har gjort samma sak i Chile förutom punkt 5 och 6. Jag vill gärna ha kontakt med dig om du vill. Tack så mycket.

2009-04-14 @ 16:15:23
Postat av: Helena Mirsch

Hej,



Jobbar på Vårdfokus och vill bara komma i kontakt med dig, så maila mig gärna!

2011-10-11 @ 16:26:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0